Кондолиза Райс и Робърт Гейтс* washingtonpost.comКогато става въпрос за войната в

...
Кондолиза Райс и Робърт Гейтс* washingtonpost.comКогато става въпрос за войната в
Коментари Харесай

Путин вярва, че времето е на негова страна

Кондолиза Райс и Робърт Гейтс* 
washingtonpost.com

Когато става въпрос за войната в Украйна, единственото нещо, което е несъмнено сега, е, че борбите и разрушенията ще продължат.
Владимир Путин остава изцяло предан на връщането на цяла Украйна под контрола на Русия или — в случай че не успее— да я унищожи като жизнеспособна страна. Той има вяра, че неговата историческа орис – неговата месианска задача - е да възвърне Руската империя и, както Збигнев Бжежински означи преди години, не може да има Руска империя без Украйна. И двамата сме имали работа с Путин в няколко случая и сме уверени, че той има вяра, че времето е на негова страна: че може да измори украинците и че единството и поддръжката на Съединени американски щати и Европа за Украйна в последна сметка ще се разпаднат и разрушат. Разбира се, съветската стопанска система и хората ще страдат, до момента в който войната продължава, само че руснаците са издържали доста по-лошо. За Путин провалянето не е алтернатива. Той не може да отстъпи на Украйна четирите източни провинции, които е оповестил за част от Русия. Ако не може да реализира боен триумф през тази година, той би трябвало да резервира контрола върху позиции в източна и южна Украйна, които обезпечават бъдещи насочни точки за възобновяване на офанзивите, с цел да превземе останалата част от черноморското крайбрежие на Украйна, да управлява целия район на Донбас и по-късно да се придвижи на запад. Осем години разделиха завземането на Крим от Русия и нейната инвазия преди съвсем година. Разчитайте на Путин да бъде толерантен, с цел да реализира ориста си. Междувременно, макар че отговорът на Украйна на нашествието беше храбър и нейните военни се показаха ослепително, стопанската система на страната е в безпорядък, милиони хора са избягали, инфраструктурата й е унищожена, и огромна част от нейните минерални благосъстояния, индустриален потенциал и забележителна земеделска земя са под съветски надзор. Военният потенциал и стопанската система на  Украйна в този момент зависят съвсем напълно от избавителните линии от Запада - най-вече от Съединените щати. При отсъствието на нов огромен украински пробив и триумф против съветските сили, натискът на Запада върху Украйна да договаря за преустановяване на огъня ще нараства с изминаването на месеците на военна невъзможност. При актуалните условия всяко контрактувано преустановяване на огъня би оставило съветските сили в мощна позиция да възобновят нахлуването си, когато са подготвени. 

Това е недопустимо

 Единственият метод да се избегне сходен сюжет е Съединените щати и техните съдружници незабавно да обезпечат на Украйна фрапантно нарастване на военните доставки и потенциал - задоволително, с цел да възпре възобновена съветска атака и да даде опция на Украйна да отблъсне съветските сили на изток и юг. Конгресът е дал задоволително пари, с цел да заплати за такова подсилване; това, което е належащо в този момент, са решенията на Съединените щати и техните съдружници да дават на украинците спомагателното военно съоръжение, от което се нуждаят - на първо място бронетехника. Споразумението на Съединени американски щати в четвъртък за даване на бойни транспортни средства Bradley е похвално, в случай че и закъсняло. Тъй като има съществени логистични провокации, свързани с изпращането на американски тежки танкове Abrams, Германия и други съдружници би трябвало да задоволят тази потребност. Членовете на НАТО също би трябвало да обезпечат на украинците ракети с по-голям обхват, съвременни дронове, обилни ресурси от муниции (включително артилерийски снаряди), повече благоприятни условия за разузнаване и наблюдаване и друго съоръжение. Тези качества са нужни за седмици, а не за месеци. Все по-често членове на Конгреса и други в нашия обществен дискурс питат: „ Защо би трябвало да ни интересува? Това не е нашата борба. ” Но Съединените щати научиха по сложния метод - през 1914, 1941 и 2001 година - че непровокираната експанзия и офанзивите против върховенството на закона и интернационалния ред не могат да бъдат пренебрегнати. В последна сметка сигурността ни беше застрашена и 

бяхме въвлечени в спор

 Този път международните стопански системи – в това число и нашата – към този момент виждат инфлационното влияние и забавянето на растежа, породени от целенасочената експанзия на Путин. По-добре е да го спрем в този момент, преди да се изиска повече от Съединени американски щати и НАТО като цяло. Ние имаме съдбоносен сътрудник в Украйна, който е подготвен да понесе следствията от войната, тъй че да не се постанова да го вършим сами в бъдеще. Речта на президента Володимир Зеленски пред Конгреса предишния месец ни подсети молбата на Уинстън Чърчил през февруари 1941 година: „ Дайте ни инструментите и ние ще свършим работата “. Съгласни сме с решимостта на администрацията на Байдън да заобикаля директна борба с Русия. Един самоуверен Путин обаче може да не ни даде този избор. Начинът да се избегне борба с Русия в бъдеще е да се помогне на Украйна да отблъсне нашественика в този момент. Това е урокът от историята, който би трябвало да ни води, и той придава неотложност на дейностите, които би трябвало да бъдат подхванати — преди да е станало прекомерно късно.
*Кондолиза Райс - някогашен държавен секретар от 2005 до 2009 г. 
Робърт Гейтс - някогашен министър на защитата от 2006до 2011 г. 
Двамата са видни представители на " неорейганистката линия " в Републиканската партия в Съединени американски щати. 
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР